vrijdag 26 februari 2010

Serieel Beeld

Periode: 3
Lerares: Renee Turner


Deze week de heenreis volledig af. Over het algemeen ben ik wel 'tevreden', er zijn echter zoveel kleine afwerkdingetjes die ontbreken.. en dat maakt me zo sip omdat het me niet lukt! Ik ben niet zo'n precieserd en ik ben ook niet technisch met van die geweldige programma's.


Ik heb de plaatjes een soort van geplastificeerd zodat het een geheel word. Ik heb van te voren nog een aantal proefjes gedaan voor het in elkaar zetten, afstand tussen foto's en achterkant van het boekje. Ik kan dus met stipt zeggen dat ik veel proefjes heb gedaan!


       

Ik vond dit ook wel erg belangrijk omdat ik erg bang was dat het niet zomaar ging lukken als ik het niet van te voren had geprobeerd. Binnen het boekje zelf heb ik niet veel veranderd, slechts 1 foto is vervangen omdat deze me niet lekker zat. ik kreeg al de opmerking dat niet elke foto erbij paste, en de foto van het 'zebrapad' vond ik er maar los tussen zweven. Uiteindelijk heb k naar de tekst gekeken, waarin het net ging over het wachten en wachten en wachten.. waarna ik heb gekozen voor een foto van de fiets die aanduid dat ik weer op weg ben. Ook de titel heb ik aangepast naar 'On my way' een soort van afkorting van 'I am on my way to him', want dat is veel te verradelijk (net als mijn vorige titel). 

De lijn op de voorkant loopt ook meteen door op de achterkant. Met de achterkant heb ik ook nog flink zitten worstelen, ik kwam er niet zo goed uit maar wit laten was ook niks. Ik bedacht een systeem waarin toch de dromerigheid, handschriftachtige romantische zit van het 'verliefd zijn', maar die je wel de weg wijst. Je moet de krulletjes lezen als linksaf en rechtsaf en de lengtes duiden de relatieve lengte van de straat aan. Krulletje boven = rechtsaf, krulletje beneden = linksaf. 


 

Helaas ging de afwerking niet perfect, tijdens het plastificeren is er lucht tussen gekomen waardoor de folie er niet volledig strak overheen ligt. Voornamelijk op de achterkant op 3 'foto's' is het heel erg, en dat is echt jammer. 


           

update: comments were good =) that makes me happy! Maar daarnaast had ik voor de vakantie mijn project dan ook al bijna af. Ik heb de kritiek van toen naar mijn hand verwerkt, zie hierboven. Extra comment van vandaag: zorg ervoor dat het rood van de achterkant gelijk is aan deze van de tekst. Plus, probeer een andere manier van plastificeren.. misschien lukt dat beter. Yah!

donderdag 25 februari 2010

Vakvoorbereidende studie (GO)

Periode: 3
Leraar: Jaap van Triest


Afgelopen les kregen we een 9 tal gedichten, de hilde-gedichten. deze waren gemaakt door een engelse dicht naar aanleiding van een ansichtkaart. De opdracht luidde om een boekje te maken uit een A3 formaat, in Indesign. De typografie moest worden aangepast aan de gedichten, geen handschrift lettertypes!


      




Het was best een moeilijke opdracht, vooral omdat we geen ervaring hadden met indesign en boekjes maken. Uiteindelijk zijn we er uit gekomen en hebben we ook meteen weer veel geleerd van indesign (erg belangrijk).
We hebben er voor gekozen om elke pagina een volledig andere opmaak te geven. Tijdens de bespreking vandaag heb ik eerlijk gezegd dan ook niet veel kritiek gehoord.


opmaak Hilde-gedichten in A3:


 




Voordat we vandaag gingen bespreken hebben we eerst een aantal vaktermen doorgenomen die bij typografie, tekstindeling etc horen (leesbaarheid). Er kwamen weer een aantal nieuwe interessante dingen voorbij zoals de regelsafstand, spatiering e.d. 
Komende week moeten we het boekje gaan aanpassen / verbeteren met nu als uitgangspunt de leesbaarheid voor de lezer. Hierbij kun je denken aan een systeem in de opmaak.


Ook zijn de lettercombinaties (logo-ontwerpen) besproken, waaruit als belangrijkste naar voren kwam langer bij een ontwerp moest blijven hangen om er zo meer uit te halen. Als ik een ontwerp maak moet ik met dat ene ontwerp meer experimenten met bijvoorbeeld verschillende kleuren en overlappingen om te kijken welke effecten deze met zich mee brengen in plaats van meteen een nieuw lettercombinatie te maken. 
Daarnaast heb ik zelf ook nog wat onderzoek gedaan naar logo's:


        
Onderzoek naar basisregels van een logo:
       

en tot slot heb ik ook nog een gevraagd na een opdracht van een aantal weken geleden. deze ging over de x-hoogte van de onderkast ten opzichte van de kapitaal. Ik zat een beetje in de knoop hoe dit bij de cursief zat. Als het goed is moet de x-hoogte van een cursief echter even hoog zijn als van een regular. 




Beeld & Concept

Periode: 3
Lerares: Karen Kiene

Omdat ik inmiddels het gevoel had dat mijn onderzoek al erg uitgebreid was, vond ik dat ik me moest gaan toeleggen op een specifiek beeld om daar nieuwe beelden uit te gaan maken. Ik vond het echter erg moeilijk maar ik heb gekozen voor een simpel paaltje op een parkeerplaats waar ijzerdraad om heen zit gewikkeld. Het is een zeer goed voorbeeld van wat ik wil laten zien, iets door de mens gemaakt zonder dat het mooi bedoeld is maar het kan wel mooi zijn! Ook vond ik al het ijzerdraad een beetje duiden op de wirwar van de stad, al die mensen drukte en alles loopt maar door elkaar. 

   


Omdat ik echt niet goed wist wat te doen schoot mij een werk van een leerling uit periode 1 te binnen. Zij had ook een simpel beeld maar deze toch spannend gemaakt door verschillende gefotografeerde delen elkaar te laten overlappen, in elkaar over te laten lopen. 

 

Ik miste echter wel wat in het beeld maar ik wist echt niet wat. Tijdens de les werd ik er op gewezen dat het beeld het stedelijke mist, hetgeen wat juist het hoofdpunt van het onderwerp is. Ik ga nu verder onderzoeken hoe ik het stedelijke terug kan brengen in het gemaakte beeld in een grafische vorm. 

Extra gemaakte beelden in de stad tijdens vorige les: