dinsdag 19 oktober 2010

I look, I see

Ontwerp twee posters van 50 x 70 die elkaar aanvullen. De ene poster heeft geen betekenis zonder de andere poster en andersom. Je mag een kleur gebruiken. De student leert gebruik te maken van de slimme toespelingen van het beeld door ironie, metaforen etc. De tekst I look, I see moet terugkomen, en typografisch zijn aangepast aan het concept. De poster moet met de hand gemaakt worden. 

Erg moeilijke opdracht! Heeft erg lang geduurd voordat ik op dit concept kwam waardoor de uitwerking nóg beter had gekund. Mijn eigen handtekening (mijn eigen ik) ontbreekt nog (mede doordat het een laat idee was), ik moet meer durven en meer zelfvertrouwen krijgen. Next time sneller denken!




Concept: een gebroken herinnering. Fijne dingen wil je graag herinneren. Fotolijstjes zijn herinneringen, met een huiselijke uitstraling.Wanneer men alleen de goede dingen wil herinneren is de herinnering leeg, er klopt iets niet. Op een beeld kan men echter manipuleren en alleen het 'gelukkige uiterlijk' tonen. Een dromenvanger houd nare dromen (een droom is vaak een herinnering/gedachte) tegen, wanneer deze kapot is, helpt de manipulatie niet meer. Zakelijke, strakke typografie: afstandelijk net als de muur die je om de nare dingen heen bouwt waarmee je er afstand van wil hebben.

donderdag 14 oktober 2010

Heeft reclame invloed op de bierkeuze van jongeren?

Binnen de theorie heb ik deze periode gekozen voor onderzoeksvaardigheden, met als doel natuurlijk te leren hoe je een onderzoek moet doen. De periode bevatte veel praktijk, na een korte uitleg was het namelijk de bedoeling dat we de rest van de periode een onderzoek uitvoerde.

Als grafisch ontwerper zul je ook met reclame te maken krijgen. Reclame probeert iets te vertellen of je tot iets toe aan te zetten, het probeert invloed uit te oefenen. Het begrip reclame was echter te alomvattend dus hebben we gekozen om ons op een specifiek product te richten, en door de vele bierreclames en de strijd onderling hebben we gekozen om ons te richten op bier, en wel op 4 specifieke merken: Jupiler (maakt nauwelijks tot geen reclame), Grolsch (richt zich op zichzelf), Heineken (zet actief in op tv-reclames) en Bavaria (richt zich erg op guerilla en ambush marketing). Dit even in het kort over de biermerken.

Er is per biermerk onderzoek gedaan naar de marketingstrategie, het marktaandeel, de doelgroep en het imago. Naast een theoretisch onderzoek hebben we ook een proef gehouden onder studenten (18-25 jaar) aan AKV|St. Joost. We hebben onder andere gevraagd naar de eerste keuze, een smaaktest waarbij men moest vertellen welk bier men dacht te proeven, welke van de 4 bieren uit de smaaktest men dacht het lekkerst te vinden en welke men daadwerkelijk ook lekker vond (want men raadde natuurlijk niet altijd goed). De uitslag was zeer verrassend!

Het onderzoek is getoond middels een beknopte presentatie & een hand-out, en in een uitgebreider verslag hebben we al onze bevindingen gebundeld.

De hand-out(kwam voor mijn rekening):






woensdag 13 oktober 2010

Ontwerp een persoonlijk symbool

Ontwerp een simpel, duidelijk en krachtig symbool dat uniek is en voor jezelf staat. Het is belangrijk dat je bekent raakt met het ontwerpen op zich. Daarnaast leer je om met simpele vormen een krachtig beeld te vormen. Het symbool moet zowel groot als klein en zowel positief als diapositief communiceren. Het schalen en omdraaien van de kleuren zal laten zien dat het symbool optisch veranderd, waardoor er aanpassingen moeten worden gemaakt. 

10x10 mm

80x80 mm - diapositief

80x80 mm - positief

40x40 mm 

Het symbool staat voor een gekwetste, gefocuste jager, mij dus. Mijn sterkste eigenschap is dat ik een doorzetter ben, daarnaast heb ik naar simpele dingetjes gekeken die ik veel in mijn bezit heb, waar ik veel mee doe of waar ik veel van hou. Ik hou van katten en fotografie. Katten zijn jagers, wanneer je fotografeert focus je op een beeld, jagers focussen zich ook op een doel, en een doorzetter zal zich ook altijd blijven focussen op een doel.

Van deze opdracht heb ik voornamelijk geleerd hoe ik een ontwerp moet aanpakken. Zoals in de beschrijving al staat is het de kunst om van simpele vormen een krachtig beeld te maken. Het is belangrijk om eerst goed te brainstormen met beeldende woorden zodat je verder kan. Daarnaast heb ik ook wat geleerd van het programma illustrator, omdat dit mijn eerste keer was dat ik hiermee hebt gewerkt. 

Een verbeterpunt is mijn presentatie. De stappen die ik heb genomen om tot dit product te komen waren logisch, maar ik denk dat ik ze de volgende keer nog beter kan uitlichten waardoor je het in een oogopslag waarneemt. (keuzes uitvergroten)