maandag 26 oktober 2009

2D Beeldonderzoek

 Periode: 1
Lera(a)r(es): Peter Kantelberg
Cijfer: 6


Dit was aan de ene kant een makkelijk vak maar aan de andere kant toch ook zeer moeilijk. de opdrachten die werden gegeven waren uitvoerbaar als je je inzette.. maar jeetje, om het doel te achterhalen, dat was toch een moeilijk gedeelte.


De eerste lessen begonnen we met werken met houtskool. We moesten objecten in het lokaal natekenen, eerst alleen bestaande uit lijnen, naderhand alleen bestaande uit vlakken en uiteindelijk mocht beide. Vervolgens gingen we met kleuren experimenteren, door te mengen, lichter te maken en donkerder te maken. En door met de drie primaire kleuren zwart te mengen en daar vervolgens door wit bij te voegen grijs te krijgen. lijkt makkelijk, dat is het dus niet kwam ik al snel achter!








Met de verf moesten we verder gaan experimenteren. Op een waterige ondergrond moesten we weer verder gaan met de vlakken en lijnen zetten en uiteindelijk kwam ook vingerverven aan de pas om de verf echt te 'voelen'. Vervolgens vielen we weer terug op de houtskooltekeningen. Nadat we van de attributen composities hadden gemaakt moesten we er abstracte composities van maken.
Als thema had ik gekozen voor chaos, en ik bleef met mijn abstracte compositie constant bij de stoel hangen. ik wilde chaos weergeven door middel van heel veel lijnen. Uiteindelijk heb ik toch de keuze gemaakt een andere compositie te maken, deze van een vuilnisbak waarin ik meer zag als een vuilnisbak (namelijk een vrouw door de vuilniszak die eroverheen hing).


  


De abstracte composities moest je nu overnieuw gaan maken maar door middel van scheuren, knippen en plakken van gekleurde vellen. Hierna kregen we een volledig nieuwe opdracht: maak 3x foto's van een ochtend middag avond situatie. je kwam uiteindelijk dus op 9 foto's uit van 3x dezelfde plek. Uit deze foto's moest je kleuren halen. deze kleuren moest je in hokjes schilderen, en daaruit moest je er weer 6 tot 8 kiezen om een kleurtoon mee te maken. deze kleurtoon moest je thema (chaos dus) ondersteunen.






van deze drie kleurtonen moest je de beste uitkiezen. Je mocht je compositie nu volledig links laten liggen en helemaal ingaan op je thema. deze moest je verbeelden met de kleuren van de kleurtoon. In het begin begreep ik het niet zo goed en ben ik wel gaan voortborduren op mijn thema. uiteindleijk bleek dus dat je deze los moest laten en slechts op gevoel moest werken.




  






























Ook hier gold de kritiek dat ik inhoudelijk abstracter moest gaan denken. ik had het woord chaos erg letterlijk genomen. de vormgeving was dan wel abstract maar de inhoud niet. Ik kreeg echter mee, dat als me dat lukt, ik wel ver kan komen. Gelukkig!

3D Beeldonderzoek

Periode: 1
Lera(a)r(es): Sef Peeters
Cijfer: 6


Bij het vak 3D beeldonderzoek hebben geen grote opdracht gehad over de hele periode maar meerdere, kleine opdrachten waarbij het de bedoeling was kennis te maken met verschillende materialen en manieren van ruimtelijk werken.


We zijn begonnen met kleien, de eerste opdracht was om een zo hoog mogelijke pot te creeeren met klei. Zo maakte je kennis met ruimtelijk werken. Het was uiteindelijk moeilijk als het lijkt, want de klei wordt natuurlijk op een gegeven moment zo dun dat de pot niet sterk genoeg meer is en inzakt. Het was lang geleden om met klei te werken, maar wel erg leuk.


We waren natuurlijk nog niet klaar met de klei, na een aantal schetsen en studies van oren te maken moesten we deze een gaan kleien. Het is belangrijk dat je juist begint anders krijg je nooit een realistische oor. Ik ben dus ook overnieuw begonnen maar de tweede keer had ik het door en is er een mooi oor uit gekomen! Hier moest je vervolgens een 'landschap' van gaan maken. Je moest abstracter gaan werken, hier heb ik wel moeite mee gehad. Het abstracter zien van inhoud is sowieso een struikelblok waar ik heel de periode over ben gevallen.


Vervolgens gingen we werken aan een abstracte tuin. Uiteindelijk bleek dat we het wordt tuin weg moesten denken, omdat iedereen zich toch teveel vasthield aan een realistische tuin. zo had ik gekozen voor een speeltuin en bleef ik constant met speeltoestellen in me gedachte zitten. Dit was echter niet de bedoeling. vervolgens heb ik het over een volledig andere boeg gegooid en mezelf helemaal laten gaan. alles wat me te binnen schoot heb ik uitgeprobeerd. Ik heb sowieso geleerd abstracter te kijken, maar ook om volgende keer mijn plan al af te hebben als de les begint. Nu moest ik mijn plan tijdens mijn proces nog opzetten, improvisatie is wel goed maar zonder plan moet je oppassen dat het geen rommeltje wordt. Zo heb ik zoveel verschillende materialen gebruikt waardoor mensen het als een rommel zouden kunnen zien, dit is natuurlijk niet de bedoeling. een aspect uit een plan maken kan dus zijn: bedenken met welke materialen je gaat werken.


De laatste opdracht was om een houding te maken. Ook hier kwam weer duidelijk naar voren dat ik echt een duidelijk plan moet maken voordat ik ergens aan begin. nu had ik dat ook wel gedaan maar het koste me wel een halve les. Ik wist wel hoe het moest worden maar over materialen en maten was niet nagedacht terwijl dat erg belangrijk is voordat je ergens aan begint. We werden de laatste 2 weken dus gedropt in de werkplaatsen, erg spannend want ik was er absoluut niet mee bekent! ik heb vroeger wel eens een boomhut gemaakt maar dit is toch anders. Ik heb het wel een beetje op safe gespeeld, dit kwam mede door het korte tijdslimiet dat we hadden ( 2 weken, de twee laatste en dus drukste weken in de werkruimtes!!). Toch vond ik het super leuk om aan de slag te gaan in de werkruimtes en met de goede introducties en hulp die ik heb gehad is het me gelukt een grote pop te maken van zeker 70 cm groot. Wel bleek ook uit deze opdracht dat ik toch nog moeite heb om inhoudelijk abstract te denken. Ik heb een standaard zithouding gemaakt terwijl ik ook een gedeelte van het lichaam had kunnen uitlichten. Het leuke was uiteindelijk wel dat ik veel meer kanten met mijn pop op kon, het werd een soort bouwpakketje.


Duidelijke aspecten waar ik aan ga werken komende periode is om minder voorzichtig te zijn, veel dingen die onwerkelijk zijn uitproberen want wie weet pakken ze wel goed uit! En het hoofdpunt is toch echt om te leren inhoudelijk abstracter te gaan denken. Moeilijk, maar wel belangrijk.


Hieronder mijn eindpresentatie in verschillende foto's:







  




Beeld & Concept

'Mijn Plek'


Periode: 1
Lera(a)r(es): Abdol Motavassel
Cijfer: 7


De opdracht was gesplitst in 2 onderdelen: een objectief en een subjectief onderdeel
Als eerste was het de bedoeling dat je een zo uitgebreid mogelijk informatiepakket bij elkaar verzamelde over jou eigen plek. Je eigen plek kon je slaapkamer zijn, maar ook een stoeltje in de kamer, of een tafel. een plek waar jij graag zit, en waarin je jezelf terug ziet. Dit was dus het objectieve gedeelte. het ging vooral om allerlei informatie zoals maten en beelden waarin men kon zien hoe het eruit zag.


Bij het tweede gedeelte koos men een plaats van een medeleerling uit om daarmee aan de slag te gaan. Een plaats die jou trekt om de een of andere reden. Hier moest je iets mee gaan doen, iets wijzigen, toevoegen etc. Ik heb gekozen voor de plaats van Mirjam. Zij had een informatiepakket over haar kamer. Het allereerste wat mij opviel was de groene kleur aan de muur want ik hield absoluut niet van groen. Ik ben wat gaan brainstormen en uit gaan proberen wanneer de muren mij nou wel aantrokken.


Ik ging echter veel te snel want de eerst volgende les had ik al een concept. Ik moest veel dieper ingaan op het informatiepakket, het volledig uitpluizen, elk ding bekijken en over nadenken, al mijn gevoelens erbij noteren en het allerbelangrijkst: interessante vragen stellen aan mezelf. Hierdoor kwam ik weer terug op de kleuren, waarom trekt een groene kleur op de muur mij niet maar een groene natuur juist wel? Weer had ik al snel een idee klaar maar niet genoeg uitgewerkt waardoor het een oppervlakkig idee bleef. Als kritiek kreeg ik mee dat het idee zwak was maar de uitwerking kon wel leuk zijn.

   



Ik zat erg vast en begreep het niet dus ben gewoon begonnen om de maquette te maken. Een hele avond heb ik gekleurde papiertjes zitten vouwen tot ze me neus uit kwamen, maar me maquette was af!


Maar toch.. was ik niet tevreden. Ik vond het een erg oppervlakkig eindwerk en EINDELIJK begon het lampje te branden wat de bedoeling van de opdracht was. Ik had dan wel de maquette gemaakt waarbij de muren van kleur konden veranderen, maar naar de kijker zou mijn bedoeling niet duidelijk zijn. De maquette liet niet zien dat kleuren invloed hebben op mijn emoties. Ik moest mezelf verwerken in de kamer en dat was uiteindelijk de hele essentie van de opdracht. Hierop heb ik het volgende filmpje gemaakt dmv van foto's van mij en de maquette die ik in elkaar heb verwerkt.


Ik heb Abdol verrast met het eindwerk na al het voorgaande geworstel, met als resultaat een 7!



Serieel Beeld

'The grammar of images'


Periode: 1
Lera(a)r(es): Renee Turner
Cijfer: 6


Met dit vak heb ik veel moeite gehad, maar ik heb er ook ontzettend veel geleerd. Doordat ik een zeer moeilijke start heb, heb ik uiteindelijk minder gepresteerd als er nog uit te halen viel. Jammer, maar komende periode week ik wel hoe ik moet starten dus ga ik knallen!


Het doel van het onderwerp 'the grammar of images' was om te leren werken met series beelden op verschillende manieren


- a day in the life of
beelden die elkaar in een logische volgorde opvolgen. minimaal 24 beelden. het onderwerp kon van alles zijn. jezelf, maar ook een stoel, of een mier of een bank. noem het maar op.
Ik was echt enorm fout begonnen en moest volledig overnieuw beginnen, een enorme klap maar ik ben er wel door aan het experimenteren geslagen. Ik heb HEEL VEEL onderwerpen geprobeerd, om akelig van te worden maar uiteindelijk heb ik voor het volgende gekozen. Het filmpje is nog niet helemaal perfect, het moet nog wat worden ingekort en de tekst moet duidelijker en langzamer worden gemaakt. dit had eigenlijk bij de beoordeling al moeten zijn natuurlijk... maar door mijn enorme late start heb ik er nooit feedback op kunnen krijgen.





- a collection
Beelden die bij elkaar horen doordat ze iets gemeen hebben. Er moest sprake zijn van minimaal 10 tot 15 beelden. Weer was mijn start niet geweldig maar doordat ik het niet meer zag zitten heb ik een goede keuze gemaakt. Ik heb mijn werk voor zover ik toen was op internet gezet en advies gevraagd en dat kreeg ik! thank god, en met dat advies ben ik verder gegaan waardoor er hele mooie foto's uitkwamen. Wat daar uitkwam zou een goede voorstudie zijn, nu liep ik dus alsnog een week achter maar ik was al een heel stap verder! kritiek: varieer meer met schalen wat ik vervolgens ook heb gedaan.

uitvergroot:




de laatste opdracht: opposites attract
Hier bleek uiteindelijk dat we opposites weg moesten denken. we moesten niet uitgaan van tegenoverstellingen maar van beelden die niets met elkaar te maken hebben maar door ze naast elkaar te leggen vormen ze toch een verhaal. erg moeilijk want je grijpt al snel naar een collectie. ik had wel al vrij snel een idee door de voorbeelden die op internet stonden. hier zat onder andere een werk tussen van een groep bodybuilders met daarnaast twee nonnen. dit had niets met elkaar te maken maar doordat elk persoon een stip op het hoofd had ontstond er toch een verband. Ik heb zitten brainstormen over hoeken, vormen, lijnen waarbij ik uiteindelijk bij lijnen bleef hangen. Ik ben in mijn omgeving op zoek gegaan naar allerlei composities, voorwerpen etc waarin lijnen voorkwamen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn armbandje om mijn pols, mijn dekbed, de regenpijp tegen de muur, een lantarenpaal naast de straat gefotografeerd. allemaal dingen die niets met elkaar te maken hebben maar door de lijnen toch een geheel vormen. de kritiek zat hem in mijn manier van presenteren, foto's hoeven niet per se onder elkaar te hangen. en ook niet tegen elkaar aan, wanneer je ze uit elkaar hangt maken onze hersens vanzelf het plaatje dat de lijnen doorlopen en daar ging de opdracht om: onze hersenen vormen a d h v foto's hun eigen verhaal.





Ik heb, met heeeel veel geluk, een 6 gehad en ik ben er dan ook super blij mee. Ik zou eigenlijk een onvoldoende krijgen maar doordat ik zelfstandig de eerste opdracht heb aangepast heb ik een voldoende gehad. Bij de overige 2 opdrachten heb ik wel wat met die kritiek gedaan, maar ik heb precies gedaan wat zij aangaf. Ik moet de kritiek omzetten naar mezelf en er dan wat mee doen. Dat zie ik nu wel in, alleen op dat moment had ik er niet aangedacht. Ik dacht dat het dan goed zou zijn. Iets om mee te nemen naar de volgende periode!