zondag 31 januari 2010

Serieel Beeld

periode: 3
lerares: Renee Turner


de periode is weer opgedeeld in 2 'assesments', namelijk de heenreis en de terugreis. Na wat brainstormen in de mediatheek in boeken en in mijn hoofd kwam ik tot de conclusie dat reizen te maken kan hebben met verlangen. 


Omdat ik de reis naar school al een keer had gedaan wilde ik deze niet nog een keer doen, ook hield ik het graag wat dichterbij omdat dit praktischer werken is. ik heb gekozen voor de reis naar mijn vriend, die ik eigenlijk elke dag wel afleg. Deze heen en terugreis hebben ook een duidelijk contrast. de heenreis duurt altijd lang, ellendig bleh voordat je weer lekker warm binnenzit. de terugreis is vaak savonds laat pas, iets wat ik eigenlijk enorm eng vind maar toch doe ik het iedere keer weer zo laat waardoor ik echt gigantisch hard fiets en 3x zo snel thuis ben als de heenreis. 


Ik dacht eigenlijk dat je echt het 'reizen' moest weergeven dus had ik mijn zusje gevraagd me te helpen en heb ik foto's van haar genomen terwijl zij fietst, van verschillende standpunten. Tijdens de bespreking bleek echter dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn en dat het werk veel persoonlijker wordt, veel meer character krijgt als je op de kleine details gaat letten tijdens een reis. conclusie: wat super die besprekingen, en wat goed voor je werk, daar leer je nog eens wat van en krijg je andere inzichten van! 


omdat mijn reis ook een soort van 'lovetrip' is kan ik ook in die richting nog gaan denken. Ik weet in ieder geval dat ik lekker overnieuw foto'tjes ga maken! daarnaast kan ik met het formaat, een trapboekje ook flink spelen om de lengte, de oneindigheid te laten zien, niet elk stuk hoeft namelijk een foto te bevatten. Ook kregen vele complimenten doordat ze eigen dingen, zoals gekras in foto's hadden aangebracht. ik had meteen veel te grafisch proberen te zijn door alles in photoshop te doen. Hier stop ik dus ook mee haha, dat bewaar ik wel voor later.. ik ga gewoon lekker mijn eigen handschrift gebruiken voor mijn eigen krabbeltjes en gedachtes tijdens de heenreis!


My first work:



 





Vakvoorbereidende studie (GO)

periode: 3
Leraar: Jaap van Triest


deze periode heb ik dan een keuze moeten maken (die ik altijd kan wijzigen maar dat ben ik natuurlijk niet van plan!). Ik heb gekozen voor grafisch ontwerp. Daar waren ze met het assesment niet helemaal mee eens, maar ik blijf lekker koppig. Ik vind namelijk dat ik in grafisch ontwerp verschillende kanten kwijt kan, anders als wanneer ik me specialiseer op iets als fotografie of illustratie. Dat kan ik nu lekker blijven combineren! Plus ofcourse eventueel het autonome...


Bij de vakvoorbereidende studie houden we ons momenteel voornamelijk bezig met de typografie. Ik vind alles even interessant want alles is nieuw voor mij! We hebben het over de geschiedenis van typografie gehad, en hebben al vele malen onze naam op verschillende manieren moeten schrijven. Dit is nogal pittig om een hele dag te doen maar gelukkig gaat de tijd snel!


Om mezelf wat meer te verdiepen heb ik een boek geleend die ik momenteel aan het lezen ben: the elements of a graphic designer. Het is wel engels maar er staan toch interessante dingen in over hoe je een afbeelding interessant kan maken, en hoe je met 'witte gedeeltes' om moet gaan. Ook stond er een stukje typografie geschiedenis in!


ik ben nog lang niet op de helft van het boek, en sta al helemaal nog aan het begin van de weg naar grafisch ontwerper maar ik ga het gewoon proberen!


  

woensdag 27 januari 2010

Beeld & Concept

Periode: 3
Lerares: Karen Kiene


'We are the city'.. neem door middel van een herbeleving van de stad een nieuwe positie in (als ontwerper) en ga het onderzoek aan om tot een grafisch eindwerk te komen, zo luidt de opdracht deze periode. Lekker uitdagend, niet zozeer het onderzoek (begrijp me niet verkeerd: dat is altijd het meest uitdagend) maar voornamelijk de grafische eindvorm aangezien ik totaal geen ervaring heb met grafisch werken. Maar goed, ik kies uiteraard grafisch omdat te leren =)


Na een hoop brainstormen kwamen bij mij de prachtige woordjes: verborgen schoonheid, naar boven geborreld. Joepie! =D Een stad is voornamelijk een grote massa van mensen, iedereen heeft van daag de dag haast dus iedereen rent overal voorbij. Men ziet een kledingwinkel als een kledingwinkel, maar misschien heeft die kledingwinkel wel prachtige versieringen naast de deuren. Of een klein detail. Dingen die men niet ziet.


'Men kijkt zonder te zien'


Ik wil op zoek gaan naar de kleine dingetjes die men niet zomaar ziet maar die eigenlijk best mooi zijn als je er langer naar kijkt. Ik ben gewoon de stad ingetrokken en op zoek gegaan naar mooie dingetjes en heb veel foto's genomen. Ook heb ik het boek 'Amsterdam in detail' doorgenomen, dit heeft mij ook de inspiratie gegeven om gewoon erop uit te gaan in de stad. In alle boeken die ik opzocht over steden sprak men over de mooie kerk in die stad, of de markt, het plein etc.. dingen die juist wel iedereen ziet. Dit boekje ging in op de simpele dingen zoals een hek lang de gracht die eigenlijk best mooi is, juist waar ik naar op zoek was! ook stonden er 2 zeer mooie citaten in.


 




Gelukkig heb ik een goed begin gemaakt. Het was goed dat ik mijn eigen beelden had gemaakt, en de beelden waren ook erg mooi was het commentaar. Yah =D that makes me happy!


We hebben uiteindelijk groepjes gevormd met mensen waarmee we verbanden konden vinden binnen onze gekozen thema's. Ik vond dat mijn thema wel wat te maken had met geschiedenis en herkenningspunten. de bedoeling is apart informatie te verzamelen over je eigen thema maar dit wel samen te binden in een grafische vorm. er moet dus uiteindelijk wel een overkoepelend thema komen. 


Ik wist niet zo goed meer wat ik nu moest doen, ik wou sowieso wel verder gaan met eigen beelden maken. Ik zat er aan te denken om ook naar andere steden te gaan, maar ik kreeg de goede tip dat deze beelden uiteindelijk wel iets weergeven dat is neergezet om mooi te zijn. zo is de lantarenpaal iets onopvallends voor vele, maar er is wel over nagedacht om deze het patroon te geven. En breda is natuurlijk nog heeeeeeeeeeeeel groot dus ik ben vandaag tijdens een 'stadwandeling' van school naar station haha met een ommetje nog wat foto's gaan schieten! maarrrr deze komen na de volgende les =)

2D Beeldonderzoek

Periode: 3
Lerares: Judith ten Bosch


Komende periode staat voor 2d beeldonderzoek modeltekenen centraal. Leukkkkk! iets wat je dus moet hebben gedaan op de kunstacademie =D
Helaas is het moeilijk aan een model te komen dus hebben we zelf model mogen staan. De eerste les hebben we ons bezig gehouden met communicatie tussen personen. Een tekening werd uitgekozen en daarop moest je verder gaan experimenteren met kleur, materiaal, ondergrond en natuurlijk communicatie.


Ik heb vooral geexperimenteerd met contouren, vlakken, snelle schetsjes, afsnijdingen, compositie, collage en en klein beetje met kleur.


Veel gehoorde commentaar tijdens de feedback (algemeen) was om het beeld niet te abstract te maken, te experimenteren met materialen en ondergrond en om met kleur te werken. Kleur hoeft niet per se meteen een opvallende kleur zoals rood te zijn maar een donkere tint blauw (bijna zwart) kan ook. Ook proberen om te werken met duidelijke licht donker contrasten is een mogelijkheid.






Ik zelf persoonlijk vind het werken met uitsnedes wel erg interessant. dit maakt het beeld spannender en zorgt ook dat het witte vlak actief wordt. De lerares zij ook dat de personage niet per se een centrale plaats in hoeft te nemen.

vrijdag 22 januari 2010

Friedrich Nietzsche

'Het leven heeft geen doel opzich'

woensdag 13 januari 2010

Assesment p2

Tot mijn vreugde mag ik jullie melden dat ik mijn assesment heb gehaald =D

helaas vergeten foto's van mijn presentatie te nemen =( gelukkig waren de accesoren erg te spreken over mijn groei en mijn kritische reflectie die volgens hun zelfs iets te kritisch was! Daarnaast kreeg ik het grote compliment dat ik eventueel beeldende kunst zou  kunnen doen als ik meer vertrouwen zou krijgen, omdat mijn werk iets poetisch heeft. Ik weet het niettttttttttttttttttttttt. ik kijk het gewoon even aan op grafisch =)

Mijn formulier:





zondag 10 januari 2010

Een interessant gesprek

na een interessant gesprek met een klant aan de kassa kwam ik tot een mooie conclusie die ik graag even wil delen:


creativiteit is iets zeldzaams dat slechts gekopieerd kan worden. 

vrijdag 8 januari 2010

Een ps'je

Een van de voornemens voor komende periode is om wekelijks in plaats van periodiek mijn blog te updaten =) leuk voor de volgers en ik denk dat ik mijn proces bij een beoordeling dan beter kan terugzien omdat dingen die toen geschreven waren ook vers in het geheugen waren op dat moment .. dingen die ik nu van 5 weken terug misschien niet meer weet. 


Sowieso tot snel, want de assesments komen eraan!

Beeld & Concept


Periode: 2
Lerares: Karen Kiene
Cijfer: 7


Dit was het meest uitdagende vak. We zijn begonnen vanuit het onderbewuste. Knip woorden uit kranten, vorm zinnen, korte krachte zinnen maar geen onzin-zinnen. ga erbij brainstormen, maak schetsen, foto's, zoek beeldmateriaal, ideeen, ingevingen. Ik ben begonnen met het woord trash.. na een speurtocht door het woordenboek kwam hier krankzinnig uit en toen dacht ik aan mezelf. misschien denk je nu: sorry? en wie weet denk je: zie je nou wel. 




Goed, het werd een confronterende periode. mijn start was niet super, maar ik heb me enorm ontwikkeld. Even de uitleg: waarom krankzinnig = ik. Iedereen zal wel eens de gedachte hebben: wat ben ik stom, want ben ik lelijk, ik kan niks .. de een heeft dat meer als de ander. Nou, ik ben dus iemand die dat meer heeft. Het is ook een periode van pubertijd geweest denk ik, ik kan het nu namelijk allemaal stukken beter relativeren. Maar ik ging er zo eens over nadenken, en eigenlijk slaat het gewoon nergens op. Ik ben niet stom, het enige probleem in deze maatschappij is .. zodra je iets positiefs over jezelf zegt wordt dat al gauw bestraft met egoisme, suprioriteit en arrogantie. Ik ben toch ook niet stom? niemand is stom, toch? We hebben allemaal een gigantisch stickerboek in ons hoofd en we plakken maar stickers op iedereen. De uitspraak, het gaat niet om het uiterlijk klopt als een bus, maar het klopt ook als een bus dat je je oordeel voor een persoon klaar hebt binnen de eerste 20 seconden dat je diegene ziet. Dit oordeel kan natuurlijk altijd veranderen, dat zeg ik niet! Maar zo zijn wij mensen, en ik ook. Als ik iemand zie denk ik altijd iets, je denkt altijd iets, iedereen denkt atlijd iets, anders kan je niet functioneren en besta je dus niet en iedereen bestaat dus wat ik net typte is onwerkelijk.


ik heb al mijn gedachtes wat ik ooit heb gedacht wat ik nu nog wel eens denk, allemaal opgeschreven. tot mijn verbazing stond mijn A1 formaat vel zo vol. Omdat het wel moet blijven ontwikkelen, ben ik in de positieve kant gaan denken. ik heb 1 belangrijke zin mee gekregen: ik ben goed zoals ik ben.


We hebben de opdracht gekregen een brief te schrijven over je ideeen, je thema, je werk. Ik vond dit een prettige opdracht omdat je zo al je gedachtes ordent op papier, en uit het antwoord dat je krijgt weer nieuwe ideeen kan halen.


Vervolgens hebben we tekst moeten nemen uit die brief om daar beelden bij te maken. Dat was voor mij wel het startsein voor een proces dat echt ging lopen. In de eerste stap maakte ik nog wat missers maar door met de juiste keuzes verder gaan werken ging het ineens super hard en is er veel en divers werk uit gekomen. Ook was het werken met tekst (waar ik fotografie bij koos) ook een kleine bevestiging voor mijn keuze Grafisch ontwerpen. Ik merkte namelijk dat het vooral lukte bij tekst beelden te maken en ik ben naderhand ook constant terug gegrepen naar tekst. Ik heb tekst geprojecteerd, hierop volgend ben ik met een spiegel aan de slag gegaan (reflecteert jezelf/zelfbeeld) waaruit nieuwe interessante beelden kwamen. Ook hier heb ik gemerkt door gewoon met initiatief aan de gang te gaan, en hetgeen in je op komt uit te voeren een stap naar meer kan zijn.



Ik ben stug door gegaan met de tekst: ik ben goed zoals ik ben. Hier werd uit noodzaak van de lengte: Ik ben goed als ik, van gemaakt, waarna er na experimenteren 'ik als ik' uit kwam. Ik kreeg de opdracht hier nog zelfstandig een stap in te nemen. Omdat ik het absoluut niet wist ben ik mailtjes gaan sturen aan verschillende mensen die me van verschillende dingen kennen over wat voor persoon ik ben. Eenmaal de antwoorden was het natuurlijk allemaal erg leuk en lief, maar toen dacht ik: weetje .. wwaar ik ook ben, hoe ik er ook uit zie, ik ben gewoon ik, ik ben uniek en niet in een ding vatbaar! en dit heb ik samengevat in 2 verschillende filmpjes en foto's .







Ik heb me enorm ontwikkeld, ben erg gegroeid. wel is belangrijk dat ik moet oppassen met onderwerpen met zo'n persoonlijk karakter. persoonlijk is nooit verkeerd maar het moet niet te intiem, te heftig worden, want dan kan het zijn dat men je niet meer serieus ziet. ook moet het geen therapie worden, en natuurlijk zal ik niet elke opdracht persoonlijk aan kunnen pakken, vooral niet als deze van buitenaf gaan komen zoals bij grafisch ontwerpers.

uitgelicht:
   



3D Beeldonderzoek


Periode: 2
Leraar: Laurens Kolk
Cijfer: 7


Iedere leraar begon deze periode met: het hoeft niet mooi te zijn, het hoeft niet goed te zijn, het hoeft niet af te zijn .. je raad het al: behalve bij 3d!


luister naar 6 instrumentale (niet gemaakte maar bedoelde) muziekstukken, verzamel beelden, gevoelens, ideeen en verzin een mogelijke binnen en buitenruimte bij deze muziek. Maak een selectie van de 2 interessante muziekstukken en werk deze uit met een binnen en een buitenruimte door middel van kijkdozen.


Enthousiast begon ik aan de opdracht, muziek: 'heerlijk', was mijn gedachte. De muziekstukken, daar was ik snel uit, lang leve de muziek op je net aangeschafte pc (en nog gevarieerd ook). Helaas liep ik door een organiserende fout als snel achter, waardoor ik achter de feiten aan ging lopen. Omdat het bij 3d niet makkelijk ging heb ik me ook veel meer gefocust op eigen vakken. Uiteindelijk ben ik toch begonnen aan de kijkdozen, en dat was een erg goede keuze. Ik heb mijn ideeen op een eigen, persoonlijke manier vertaald. Met de buitenruimtes heb ik wel veel moeite gehad, vooral met de weg. Dit omdat de buitenruimte oneindig moet lijken, en dat is erg moeilijk in een doos die gewoon 'eindigt'. Ik heb dan misschien ook teveel tijd gestoken in de weg, omdat het maar niet lukte, tijd die ik ook ergens anders in had kunnen steken. Zoals Laurens al zei: soms ben je ergens aan bezig en het lukt maar niet en je blijft er toch maar aan bezig, maar soms is het beter er toch even afstand van te doen want je proces gaat stilstaan.


  
Ik heb gekozen voor een stuk klassieke muziek, en een blues/jazz-nummer.



Het eerste nummer klonk erg groots, prestige, enorm, indrukwekkend, je gaat jezelf er nietig bij voelen. Daarbij dacht ik meteen aan de tuin van Versailles (de franse tuinen), de eifeltoren, enorme bouwwerken maar ook kastelen, paleizen, dingen die je kent van 'foto's/tv'. De barok en rococco tijd is hier wel kenmerkend voor, alles moet groots en overdreven. Ik vind dat er in deze periode geweldige dingen zijn gemaakt, ik vind het fascinerend en daarom dacht ik dan ook al snel aan een balzaal met een tafel + stoelen die dan natuurlijk tafeltje plus stoeltjes worden omdat deze enorm klein zijn in een gigantische zaal. 

   

Met de buitenruimte heb ik nog wat geworsteld, ik zat eerst inderdaad aan tuinen te denken ik was bang dat het te moeilijk zou worden waardoor ik aan kastelen (zoals het disneyland parijs kasteel) ging denken. Dit was echter een weerspiegeling van de binnenruimte en dat was niet de bedoeling. de ruimtes moesten verschillend zijn van elkaar maar elkaar wel aanvullen. In mijn momenten van gedachtes, ideeen, spinsels kreeg ik het beeld van een enorm berglandschap.. gigantisch groots waarop een sneeuw berg landschap ontstond met die enorme witte maagdelijkheid van de sneeuw. niets is zo wit als sneeuw, mijn witte schoenen (die ik toch aardig wit vond) zijn maar akelig gebroken wit als ik in de sneeuw sta. Deze momenten, waarop alles wit is.. dat is toch zo prachtig zo overdonderd. Koning winter mag van mij nog even blijven want ik vind het super. Goed, het idee voor de buitenruimte werd dus een winterlandschap in de bergen.

 

Het tweede nummer wekte een gevoel van haast op, het tempo was duidelijk een stuk sneller, waarbij ik dacht aan snel zijn vlug vlug alles moet in de hedendaagse maatschappij maar snel. Hoe vaak hoor je wel niet: 'oh ik heb het zo druk', 'ik moet nog dit ik moet nog dat'. Niks moet! En druk.. wat is druk? is dat aanstelleritus van de hedendaagse mens? Vaak hoor ik mensen klagen dat ze het zo druk hebben, maar vervolgens komen ze wel aan mijn kassa met een tijdschriftje, kids mee, nog even daar naar toe, 3x in de week boodschapjes doen maar wel door de winkel racen want we hebben het zo druk! .. ik merk dit vooral op omdat ik mensen uit mijn directe omgeving ken die het wel ECHT druk hebben,  namelijk: mijn ouders. Ik leef op een boerderij, en dan leef je in een ritme waar vele niet bij stil staan, niet kennen en ook niet aankunnen denk ik. Als je 's ochtends om 6 uur aan het werk gaat en 's avonds pas om half 10 in de bank kan gaan zitten .. dan heb je het druk. Echt een hele dag aan het werk, kinderen, huishouden, dat is druk.


Maar goed, om even mijn verhaal te vervolgen. Ik dacht aan de gehaastheid van de mens hedendaags. Ook het internet heeft daar natuurlijk zijn steentje aan bijgedragen. 'waarom nog even kletsen in de supermarkt joh, ik stuur wel een berichtje'. Het is al duidelijk: mijn binnenruimte werd een supermarkt waarin ik de haast die mensen tegenwoordig hebben, probeer uit te drukken. De buitenruimte was ook niet moeilijk, want waar gaat het nou sneller als op de snelweg.. dat is echt het voorbeeld waarin mensen echt letterlijk langs elkaar heen razen. Het werd dus een weg.


    


Met de weg heb ik lang geworsteld, ik heb geprobeerd de gehaastheid door middel van verschillende lichtinval te weergeven. echter was het erg moeilijk om oneindigheid te laten zien in een doos. De supermarkt is ontstaan uit een opeenstapeling van ingevingen. Ik werd geinspireerd door het knalroze reclame foldertje van de c1000, een schreeuwerige kleur waardoor ik dacht aan drukte weergeven door bijvoorbeeld die schreeuwerige kleur. De hele supermarkt is dan ook  knalroze en beplakt met reclames waarmee je wordt plat gegooid. Er mochten geen mensen in voor komen maar om dit toch duidelijk te maken heb ik voetstapjes gemaakt maar ik wilde graag indirect weergeven omdat men door de haast natuurlijk niet lang zichtbaar is. dit heb ik opgelost door de voetstappen op het plafon te tekenen en de vloer te laten bestaan uit stukjes spiegel. je ziet de voetstapjes dus niet zomaar. de mozaiek van spiegels wekte ook een extra druk effect op.

 


De oplossing om voor een berglandschap te kiezen was een goede oplossing, deze is dan ook mooi realistisch geworden.. helaas is ook hier de oneindigheid niet gelukt. De balzaal heb ik echt naar mijn eigen hand gezet, ik hou meer van zilver dus uiteraard wordt mijn balzaal dan zilver, ik heb er een moderne versie van gemaakt. Doordat ik goed over de kijkgaten had nagedacht kwam het effect echt tot zijn recht. 

 

en de balzaal:





Vorige periode gold de kritiek: ik blijf erg op de veilige plaats, zoek meer grenzen op ga meer uitdagingen aan en denk verder. Helaas ben ik ook tijdens mijn onderzoek in het begin een beetje aan de veilige kant gebleven, een idee zoals een balzaal maken is natuurlijk het eerste wat in je opkomt en past er duidelijk bij. Toch ben ik tijdens het maken van de dozen wel echt de uitdaging aan gegaan, heb ik verder gekeken dan de veilige plaats en is het goed tot zijn recht gekomen. Het belangrijkste punt om te horen vond ik: kijk volgende keer verder als je eerste ingeving, misschien komt daarna nog iets interessanters.


2D Beeldonderzoek


Periode: 2
Leraar: Hans Laban
Cijfer: 8


Kies een ruimte, observeer deze, maak schetsen, foto's tekenen, verzamel informatie met als hoofdpunten: hedenen, verleden, toekomst.


De keuze van een ruimte was nogal een geworstel, maar ik ben gewoon aan de slag gegaan met foto's. Vier ruimtes heb ik gefotografeerd .. en ik heb gemerkt (en dat heb ik wel vaker) gewoon doen zorgt uiteindelijk voor een keuze! Oftewel, de tuin was duidelijk het interessants. er was veel te zien, en ik had de mogelijkheid me nog verder te specialiseren op 1 plek in deze ruimte.





Doordat deze keuze alsnog ruim was, ben ik gewoonweg aan het schetsen gegaan. Verschillende elementen, plaatsen, details uit de tuin heb ik geschetst waaruit 2 plaatsen het interessants bleken te zijn: het hondenhok en het gat waarin de trampoline zich bevind.


Je kan je er even verstoppen, de ruimtes geven je een gevoel. Omdat ik een sterker gevoel bij de trampoline kreeg was deze keuze gelukkig wel snel gemaakt. Niet alleen in termen van ruimte maar ook in de termen van heden, verleden en toekomst heb ikg eprobeerd anders te denken. in plaats van te denken aan veranderingen in een desbetreffende plaats dacht ik aan 1. gevangen zitten in een donkere ruimte 2. de wereld voorzichtig aanschouwen en 3. de wereld intrekken, bevrijding uit de ruimte.




Omdat met het gevoel 'gevangen zitten in een donkere ruimte' het meeste te spelen viel is haast al mijn werk gericht op het verleden. Ik heb geprobeerd om zo divers mogelijk te werken, collage-technieken, verdunde verf, onverdunde verf, direct op het papier, maar natuurlijk ook indirect, fotografie, schetsmatig met verschillende soorten houtskool en het werken met inkt.


 

 

Het vooraf proefjes doen, dingen uitproberen, snel wat op papier zetten, is me erg goed bevallen. daaruit kwamen interessante dingen die ik dan verder kon uitwerken. Ik heb dit daarna ook altijd toegepast, dat ik er zelf niet op ben gekomen! door deze proefjes bleef mijn proces ook lopen, omdat het makkelijker is even snel wat kleins te maken en dit vervolgens pas uit te werken. als ik iets groot moet voel je toch een druk dat het meteen goed moet en dat remt je.


 

Mijn uitgelichte werken waren uiteindelijk niet het sterkste, maar ze lieten wel zien dat ik mijn werk serieus nam. Ik heb nieuwe dingen geprobeerd en onverwachte wendingen genomen omdat ik vond dat in alle technieken het beeld hetzelfde bleef. Om het voor mezelf uitdagend te houden heb ik dmv nieuwe proefjes verschillende wendingen met verschillende technieken aangegaan.


Zo zegt Hans: Er is een mooie ontwikkeling op gang gekomen, waarbij je standvastig doorgewerkt hebt. Je wist je eigen ontdekkingen serieus te nemen en ze goed toe te passen bij verdere experimenten.


 


en op mijn vraag of de ontwikkelingen qua inhoudelijk abstract denken zijn gevorderd kreeg ik de volgende reactie: 'Ik heb je flink zien worstelen, maar vind je zeker gegroeid. Je werkwijze was persoonlijk, je hebt keuzes durven maken en dat heeft goed uitgepakt.
Je hebt gezien dat je meer in jezelf mag vertrouwen en dan kan er ineens ook meer gebeuren, zeker op het gebied van inhoudelijke verdieping.'