Leraar: Hans Laban
Cijfer: 8
Kies een ruimte, observeer deze, maak schetsen, foto's tekenen, verzamel informatie met als hoofdpunten: hedenen, verleden, toekomst.
De keuze van een ruimte was nogal een geworstel, maar ik ben gewoon aan de slag gegaan met foto's. Vier ruimtes heb ik gefotografeerd .. en ik heb gemerkt (en dat heb ik wel vaker) gewoon doen zorgt uiteindelijk voor een keuze! Oftewel, de tuin was duidelijk het interessants. er was veel te zien, en ik had de mogelijkheid me nog verder te specialiseren op 1 plek in deze ruimte.
Doordat deze keuze alsnog ruim was, ben ik gewoonweg aan het schetsen gegaan. Verschillende elementen, plaatsen, details uit de tuin heb ik geschetst waaruit 2 plaatsen het interessants bleken te zijn: het hondenhok en het gat waarin de trampoline zich bevind.
Je kan je er even verstoppen, de ruimtes geven je een gevoel. Omdat ik een sterker gevoel bij de trampoline kreeg was deze keuze gelukkig wel snel gemaakt. Niet alleen in termen van ruimte maar ook in de termen van heden, verleden en toekomst heb ikg eprobeerd anders te denken. in plaats van te denken aan veranderingen in een desbetreffende plaats dacht ik aan 1. gevangen zitten in een donkere ruimte 2. de wereld voorzichtig aanschouwen en 3. de wereld intrekken, bevrijding uit de ruimte.
Omdat met het gevoel 'gevangen zitten in een donkere ruimte' het meeste te spelen viel is haast al mijn werk gericht op het verleden. Ik heb geprobeerd om zo divers mogelijk te werken, collage-technieken, verdunde verf, onverdunde verf, direct op het papier, maar natuurlijk ook indirect, fotografie, schetsmatig met verschillende soorten houtskool en het werken met inkt.
Het vooraf proefjes doen, dingen uitproberen, snel wat op papier zetten, is me erg goed bevallen. daaruit kwamen interessante dingen die ik dan verder kon uitwerken. Ik heb dit daarna ook altijd toegepast, dat ik er zelf niet op ben gekomen! door deze proefjes bleef mijn proces ook lopen, omdat het makkelijker is even snel wat kleins te maken en dit vervolgens pas uit te werken. als ik iets groot moet voel je toch een druk dat het meteen goed moet en dat remt je.
Zo zegt Hans: Er is een mooie ontwikkeling op gang gekomen, waarbij je standvastig doorgewerkt hebt. Je wist je eigen ontdekkingen serieus te nemen en ze goed toe te passen bij verdere experimenten.
en op mijn vraag of de ontwikkelingen qua inhoudelijk abstract denken zijn gevorderd kreeg ik de volgende reactie: 'Ik heb je flink zien worstelen, maar vind je zeker gegroeid. Je werkwijze was persoonlijk, je hebt keuzes durven maken en dat heeft goed uitgepakt.
Je hebt gezien dat je meer in jezelf mag vertrouwen en dan kan er ineens ook meer gebeuren, zeker op het gebied van inhoudelijke verdieping.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten